4.9/5

Waarom een headless Astro website een duurzame oplossing is

Geplaatst op 4 augustus 2024 door Marius

In de wereld van webontwikkeling draait het tegenwoordig niet alleen om esthetiek en functionaliteit, maar ook om duurzaamheid. Bij Digidays zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze projecten milieuvriendelijker en duurzamer te maken. Een van de manieren waarop we dit bereiken, is door te kiezen voor een headless website methode met Astro als framework. Maar wat maakt een headless Astro website precies duurzamer?

Wat is een headless Astro website?

We werken graag met innovatieve technieken om onze klanten altijd een passende oplossing te kunnen bieden. Astro is een modern front-end framework dat is ontworpen om snelle, geoptimaliseerde websites te bouwen. Het werkt naadloos samen met headless content management systemen (CMS) zoals Storyblok, waarbij de contentbeheer- en front-end van elkaar gescheiden zijn. Dit biedt niet alleen flexibiliteit en schaalbaarheid, maar draagt ook bij aan een duurzamere webontwikkeling.

Minder serverbelasting

Een van de grootste voordelen van een headless Astro website is de vermindering van serverbelasting. Doordat de website statisch wordt gegenereerd, worden pagina’s vooraf opgebouwd en bij de gebruiker afgeleverd zonder dat er zware serverprocessen nodig zijn. Dit betekent dat er minder rekenkracht en energie nodig is om de website te hosten en te bedienen. Voor onze klanten betekent dit lagere hostingkosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Snellere laadtijden

Astro staat bekend om zijn vermogen om supersnelle websites te genereren door middel van Static Site Generation (SSG). Snellere laadtijden dragen niet alleen bij aan een betere gebruikerservaring, maar ook aan een duurzamere website. Langzaam ladende websites verbruiken namelijk meer energie, zowel aan de serverkant als aan de kant van de eindgebruiker. Door te kiezen voor een headless Astro website, optimaliseren we de laadsnelheid en verminderen we het energieverbruik. Daarnaast zorgt dit ook voor een betere gebruikerservaring van websitebezoekers, en helpt het ook nog eens voor SEO.

Efficiënt gebruik van resources

Met Astro en een headless CMS zoals Storyblok kunnen we componenten hergebruiken en efficiënt beheren. Dit betekent dat we minder code hoeven te schrijven en te onderhouden, wat resulteert in minder resourceverbruik. Bovendien zorgt het hergebruik van componenten ervoor dat je website minder opslagruimte en verwerkingskracht nodig heeft, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Dit vertaalt zich voor onze klanten in snellere ontwikkelingsfasen en lagere onderhoudskosten.

Betere schaalbaarheid

Een headless Astro website is van nature schaalbaar. Dit betekent dat we gemakkelijk meer content en functies kunnen toevoegen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Door de schaalbaarheid kunnen we de website van onze klanten toekomstbestendig maken zonder dat we regelmatig grote herzieningen en updates hoeven door te voeren. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vermindert ook de milieu-impact van voortdurende ontwikkelingsfasen.

Verminderde data overhead

Astro’s aanpak van SSG zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de data overhead. Dit betekent dat er minder gegevens over het netwerk worden verzonden, wat leidt tot een efficiënter gebruik van bandbreedte en energie. Door de data overhead te verminderen, helpen we niet alleen de serverkosten van onze klanten te verlagen, maar dragen we ook bij aan een duurzamere digitale infrastructuur.

Conclusie

Bij Digidays kiezen we bewust voor technologieën die zowel onze klanten als het milieu ten goede komen. Het kiezen voor een headless Astro website is een slimme zet voor bedrijven die streven naar duurzaamheid in hun webontwikkeling. Door te profiteren van de efficiënte resourcebenutting, snellere laadtijden en lagere serverbelasting die Astro biedt, maken we een groot verschil in de ecologische voetafdruk van de online aanwezigheid van onze klanten. Door te kiezen voor een headless Astro website, zet je een stap in de richting van een groenere toekomst voor het internet.

Is duurzaamheid belangrijk voor jouw organisatie?

En wil je dit ook op digitaal gebied aanpakken? Wij kunnen je verder helpen.

Margo van der Zwaag, Digidays's projectmanager Wouter Comello, eigenaar en Back-end specialist van Digidays Marius de Jong, eigenaar en Front-end specialist van Digidays
Laatste blogs

Ook interessant

#kennismaken #astro #front-end

Maak kennis met Marius, onze front-end specialist!

Marius heeft Communicatie en Multimedia Design (CMD) gestudeerd aan de Hanze Hogeschool en is al op jonge leeftijd begonnen met programmeren. Met een passie voor design en user interface, heeft hij jarenlange ervaring opgedaan bij een internetbureau als front-end developer.

#headless #contentvulling #storyblok

5 tips die je helpen bij sneller content vullen in Storyblok

Contentvulling van een website kan best een grote klus zijn. Met deze 5 tips bespaar je tijd bij het vullen van de content in een Storyblok website.

#introductie #laravel #back-end

Maak kennis met Wouter, onze back-end specialist!

Wouter's passie voor development heeft hem de afgelopen jaren laten groeien tot een uitstekende full-stack developer met meerdere jaren ervaring in backend development. Samen met Marius de Jong is Wouter de trotse medeoprichter van Digidays.